Для 7 класу
О Генрі. Новели. Дари волхвів





Новéла (іт. nevella — новина) — невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом та яскраво вимальованою ідеєю. 

Особливості новели такі: побудова на основі справжньої, невигаданої події; конфлікт більш загострений, події розвиваються напруженіше, динамічніше, ніж в оповіданні; можливі раптові повороти подій; несподіване закінчення; посилена увага до окремих художніх деталей; стислість розповіді про події та персонажів; нетривалий час дії; дві-три основні дійові особи; прозова форма; невеликий обсяг. Новелі властиві лаконізм, яскравість і влучність художніх засобів. Серед різновидів епічного жанру новела вирізняється строгою й усталеною конструкцією. Персонажами новели є особистості, зазвичай, цілком сформовані, що потрапили в незвичайні життєві обставини. Автор у новелі концентрує увагу на змалюванні їхнього внутрішнього світу, переживань і настроїв. Сюжет новели простий, надзвичайно динамічний, має ситуаційну чи психологічну несподіванку.


Сенс назви "Дари волхвів"

За біблійною легендою волхви прийшли вшанувати немовляти Ісуса і піднесли йому дари, які мають більше смислову цінність, ніж матеріальну. Це були дари-символи (золото, ладан та мірру).
 У новелі «Дари волхвів» намальована зворушлива історія закоханих чоловіка і дружини, яка сталася напередодні свята Різдва. Ця пара знаходиться в крайній нужді і не може дозволити дорогі подарунки.
Звичайно,                                                                                                                                                          вони знають про мрії один одного, і прагнення доставити радість коханому більше, ніж власні бажання. Делла продає волосся і купує ланцюжок, молячись, щоб Джим НЕ розлюбив її з короткою стрижкою. Чоловік же закладає годинник і приносить додому прекрасні гребені.
Але радість від покупок затьмарюється їх непотрібністю, адже немає ні волосся, які можна заколоти в химерну зачіску, ні годин, щоб підвісити їх на ланцюжок.
Саме в цей момент стає зрозумілим назву новели, адже головним подарунком виявляються не предмети, а любов. Вони подарували символ великого почуття – здатність пожертвувати своїми радощами і бажаннями заради щастя іншого. Головна цінність для них – кохана людина. Сила і жертовність цієї пари дорівнює  мудрості волхвів, які знайшли по світу зірки шлях до Бога. Так Делла і Джим знаходять шлях до щастя, орієнтуючись на світло своєї любові.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу