Альпійська балада

 Ми продовжуємо з вами тему "Друга світова війна в літературі". У кінці грудня ми розглянули вірші К. Галчинського, Б. Окуджави. Тепер перейдемо до прози - повісті білоруського письменника Василя Бикова "Альпійська балада ". Я сподіваюся, що на сьогодні ви вже прочитали його або хоча б уривки в підручнику. Якщо ви читали уривки, раджу прочитати якнайшвидше повний обсяг. 


1. За посиланням 1 перегляньте відео про автора Василя Бикова. 

Я сподіваюся, що ви почули найважливішу тезу. Василь Биков не просто писав про війну, він її прожив. Його називають совістю білоруської нації, тому що писав завжди правду, критикував владу, через це не міг знайти порозуміння з президентом О. Лукашенко. Був змушений виїхати за кордон, бо терпів утиски з політичних причин. Зараз талановитого письменника вже немає серед живих. Він помер у 2003 році. Писав свої твори білоруською мовою, також перекладав їх російською. 

 2. Отже, ми в творі знайомимося з двома героями - Іваном та італійкою Джулією, які втекли з полону. Вони перебували на тяжких роботах на заводі в австрійських Альпах. Ви знаєте, що Італія була союзником фашистів. То чому ж італійка була у них в полоні.... Тут ви повинні знати, що таке партизанський рух. Хоч вона і була італійкою, проте боролася проти фашизму. Ви дізналися, як зовсім чужі люди протягом декількох днів стають близькими, підтримують один одного, допомагають подолати всі труднощі.


2.  Перевірте себе на знання сюжету (усно): 

👉Як довелося їм втекти з об'єкта що охоронявся озброєними військовими.

👉Життя Івана до цієї втечі.

👉Які уявлення були у Джулії про життя в Радянському Союзі. А що з цього приводу думає Іван?

👉Куди прямували герої? Адже вони не могли тікати в нікуди. На що сподівалися, адже навколо лише вороги.

👉Чим закінчилася їхня нелегка подорож?

👉Кому і навіщо пише листа Джулія.


3. Письмова робота. 

На аркуші, якщо зошит в школі. Прикріпити (як свідчення того, що ви виконали, але перевіряти я вже буду, коли вийдете до школи. Тому аркуші з письмовими завданнями складайте в папку, щоб не загубилися) . 

👉Написати, з якими труднощами довелося зустрітися героям на своєму шляху. Маються на увазі і фізичні, і моральні випробування . Та як вони їх долали. Думаю, робота ця буде на 1-1,5 сторінки.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу